Menu Sluiten

Werkgroep Straatfotografie

Straatfotografie
Een eenduidige definitie van straatfotografie bestaat niet, maar iedereen is het er wel over de volgende kenmerken van straatfotografie: het gaat om het vastleggen van spontane, alledaagse, spontane of dramatische gebeurtenissen in de (semi-)publieke ruimte.
Straatfotografie is een vorm van documentaire fotografie – candid – hetgeen letterlijk niet-geposeerd betekent.
Straatfotografie bestaat al sinds er handzame camera’s zijn. Bekende fotografen van straatfotografie zijn Henri Cartier Bresson (1908-2004) en Ed van der Elsken (1925-1990).

Het verhaal op straat
Wanneer je een straatfoto ziet, moet je je als kijker afvragen wat je ziet, wat er op de foto gebeurt. Het moet een klein verhaaltje zijn dat de kijker moet raken. Straatfoto’s laten altijd een situatie met mensen zien.
Als straatfotograaf moet je je afvragen of de gebeurtenis op de foto voor een buitenstaander te begrijpen is. Komt de humor of de tragiek over?

Het maken van een straatfoto
Het maken van een straatfoto vraagt soms veel geduld, maar soms is de foto meteen gemaakt. Meestal is het een intensief kijkend beleven: alert, selecterend, inschattend, standpunt bepalend, wachtend op het beste moment. Ga eens ergens rustig zitten en observeer wat er gebeurt en schat in wat er kan gaan gebeuren. Welke mensen zijn er te zien? Wat doen ze of wat gaan ze doen?
Sommige mensen vinden het maken van een straatfoto lastig. Vinden mensen het niet raar als ik hen zomaar fotografeer? Mag het wel? Kom ik niet in de problemen? Vraag of je een foto mag maken, laat zien dat je een foto maakt en bedank mensen met een glimlach of steek je duim op.
Wanneer je begint met straatfotografie is het handig om te starten op een plek waar de kans op negatieve ervaringen klein is. Een toeristische plek is wat dit betreft ideaal, je valt daar niet op met een camera.

Tot slot: Het is makkelijk om een gewone foto van een buitengewoon mens te maken. Veel moeilijker is het om gewone mensen buitengewoon vast te leggen.

De leden van de Werkgroep Straatfotografie zijn:

• Margo van Heugten- van Nunen
• Ruud Severijns
• Ron Hermans
• Luc Kenter
• Martin van Wulfen

error: Inhoud is beveiligd !!